ساری- حسین احمدی/
بارشهای بهاری کار خودش را کرد و سد شهید رجایی ساری سیراب شد.
سد شهید رجایی ساری دوم اردیبهشت، میزبان خبرنگاران مازنی بود و سرریزشدنش را با رسانهها جشن گرفت.
نمناکی اردیبهشت حال و هوای خاصی به حضورمان در تاج سد داده بود و شوقمان همگام با سرازیر شدن آب، فوران میکرد و منتشر میشد.
در سالهای نخستین خبرنگاری بودم که این سد آبگیری خودش را با حضور مقامهای کشوری و استانی آغاز و داستانش برای مردمان شمال شکل گرفت. آن روزها این اندازه آب را قدر نمیدانستم و نمیدانستم سرریز شدن سد یعنی چه.
و حالا دو دهه از آن روزها میگذرد و برای پنجمین بار شاهد سرریز شدن سد شهید رجایی ساری بودم و برای کشاورزان شمالی آرزوی سال پُربرکتی کردم.
شالیزارها تا ۳ سال آینده سیراب هستند
در این سفر، معاون بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران همراهیمان میکرد و حرفهایش را با خبری خوش برای کشاورزان ساروی آغاز کرد و گفت: شالیکاران تا سه سال آینده دغدغه آب نداشته باشند.
سید جمال موسوی با اعلام اینکه پس از ۶ سال شاهد سرریز شدن سد شهید رجایی هستیم، توضیح داد: ظرفیت اسمی این سد ۱۶۲ میلیون مترمکعب بوده و تا ۲۲۰ میلیون مترمکعب را میتواند تنظیم کند.
وی با اشاره به اینکه سد شهید رجایی دو سیلاب اخیر را کنترل کرد، افزود: شبکه این سد، ۵۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی در ۲۲۵ روستا و ۱۶۵ هزار نفر را در سه شهرستان ساری، میاندورود و جویبار تحت پوشش قرار داده است.
ساخت ۳ نیروگاه
معاون بهرهبرداری آب منطقهای مازندران با بیان اینکه با سرریز شدن سد شهید رجایی، آب مازاد برای فعال کردن سه نیروگاه با حجم 5/13 مگاوات استفاده میشود، خاطرنشان کرد: همزمان با اجرای پروژه آبرسانی به شهر ساری از این سد، ساخت سه نیروگاه دیگر را در دستورکار داریم.
موسوی در مورد پایداری سد شهید رجایی با اشاره به اینکه این سد یکی از بهترین سدهای کشور بوده و هم اکنون شاهد وقوع سرریزشدن آن هستیم، گفت: این یعنی بارگذاری کامل انجام شده و سد در صحت و پایداری کامل قرار دارد.
وی با اعلام اینکه مردم نگران پایداری سد نباشند، از آنان خواست که به شایعات نیز توجهی نکنند.
زلالیت سد شهید رجایی
معاون بهرهبرداری آب منطقهای مازندران با اشاره به اینکه حوزه سد شهید رجایی ۱۲۴۴ کیلومترمربع است، یادآور شد: به دلیل وجود پوشش گیاهی در بالادست سد، حجم ناشی از رسوبات معلق - حجم مرده سد - زیاد نبوده و حدود ۴ میلیون مترمکعب است.
موسوی در پاسخ به پرسش قدس که چرا از ظرفیتهای گردشگری این سد به طور کامل استفاده نمیشود؟ توضیح داد: چون بخشی از آب شرب ساری از این سد تأمین میشود، نمیتوانیم دریاچه سد را واگذار کنیم ولی میشود برای پایین دست سد برنامهریزی کرد.
وی اضافه کرد: با بارشهای برفی و وجود چشمه ساران فراوان در بالادست، شاهد آب زلال با کدورت کم هستیم که این مسئله موجب میشود آب سد برای استفاده آب شرب مناسب باشد.
موسوی با اشاره به اینکه با وقوع دو سیل در یک ماه گذشته، کدورت آب سد بالا رفته بود، یادآور شد: در کمتر از ۴۸ ساعت و با تلاش همکاران، کدورت آب تقلیل و مشکلات کمبود آب شهروندان ساروی مرتفع شد.
ذخیره سازی آبهای سطحی
معاون بهرهبرداری آب منطقهای مازندران با اعلام اینکه روند ساخت سدهای کسیلیان و زارم رود خیلی به درازا کشیده شده است، میزان آبهای سطحی مازندران را 5/4 میلیارد مترمکعب عنوان کرد و گفت: متأسفانه تنها ۱۰ درصد از آبهای سطحی استان ذخیره میشود.
موسوی تأکید کرد: برای داشتن منابع پایدار باید برای مهار ۴۰ درصد آبهای سطحی استان برنامهریزی صورت گیرد.
وی از تدوین طرح جامع استفاده از آبهای سطحی برای آب شرب خبر داد و افزود: در این رابطه ۹ طرح آبرسانی پیشبینی شده است.
معاون بهرهبرداری آب منطقهای مازندران در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگاران در رابطه با خسارت سیلابهای اخیر، یادآور شد: در این حوادث، ۷۶۰ سردهنه سنتی آسیب دید که با آورد رودخانهها سردهنهها را بازسازی خواهیم کرد.
مرگ رودخانهها همین حوالی...
موسوی در پاسخ به پرسش قدس که آیا مرگ رودخانههای مازندران فرا رسیده است، خاطرنشان کرد: باید ساماندهی رودخانهها را جدی گرفت و در این ارتباط نیاز به همکاری همه جانبه و مدیریت ترکیبی دستگاههای اجرایی برای احصای وضعیت رودخانهها داریم تا بتوانیم این شریانهای حیاتی را برگردانیم.
وی در پرده مرگ رودخانههای استان را تأیید کرد و افزود: همه باید ملزم باشیم مهندسی رودخانهها را رعایت کنیم.
همان طور که از سد فاصله میگیریم و دور میشویم، شالیکاران شمالی را میبینیم که نشا پُرزحمت برنج را آغاز کردند.
کشاورزان خمیده، سخت مشغولند و عبورمان را نمیبینند. این بار نگرانی سالهای گذشته را در چشمانشان نمیبینم... چرا که آب هست!
نظر شما